Kyyti teknologiatoimittajaksi maailman ensimmäiseen julkiseen MaaS-palveluun Ruotsissa

Suomalaisen MaaS-startupin Kyyti Groupin menestystarina Ruotsissa jatkuu. Aiemmin tänä vuonna yhtiö sai Ruotsin merkittävimmän teknologisen innovaatiopalkinnon; tänään Ruotsissa julkistetun tiedon mukaan Kyyti on valittu teknologiatoimittajaksi maailman ensimmäiseen julkisen toimijan tuottamaan MaaS-palveluun Linköpingin kaupungissa.

– Linköping on ollut Ruotsissa edelläkävijän maineessa uusien liikkumispalveluiden kehittäjänä ja nyt myös toteuttajana. Heillä on ollut halu ja myös uskallus pyrkiä hyödyntämään uusia MaaS-ratkaisuja täysimittaisesti siten, että jatkossakin palveluiden selkärankana ovat julkiset joukkoliikennepalvelut, Kyyti Groupin toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo.

– Julkisen toimijan tuottamassa MaaS-palvelussa varmistuu se, että julkisella liikenteellä on liikkumispalveluiden tuottamisessa merkittävin rooli. Maailmalla on nähty useita varoittavia esimerkkejä siitä, miten monet uudet kyytipalvelut ovat johtaneet kaupunkien keskustoissa henkilöautojen määrän hallitsemattomaan kasvuun ja samalla julkisen liikenteen käyttäjämäärien laskuun. Tämä ei ole kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista, vaan päinvastoin juuri sellaista toimintaa, jota julkiset toimijat yleensä pyrkivät toiminnallaan välttämään, Möttö korostaa.

MaaS (Mobility-as-a-Service) tarkoittaa sitä, että kaikki mahdolliset liikkumisen palvelut yhdistetään käytettäväksi yhdellä älypuhelimen sovelluksella. Palveluun voivat kuulua kaikki julkisen liikenteen palvelut (mm. metrot, bussit, junat yms) sekä yksityisten operaattorien palvelut (mm. taksit, vuokra-autot, yhteiskäyttöautot, kaupunkipyörät, sähköpotkulaudat, pysäköinti yms). Sovellus tarjoaa erilaisiin tarpeisiin useita vaihtoehtoja, joista käyttäjä valitsee tilanteeseen parhaiten sopivan. Käytettävät palvelut maksetaan suoraan sovelluksen kautta.

– Linköping pyrkii toteuttamaan MaaS-ratkaisunsa laaja-alaisesti siten, että kaupungin asukkaat saavat uusista palveluista irti kaiken mahdollisen hyödyn. Kyyti Groupin näkemyksen mukaan Linköpingistä tulee tämän projektin myötä globaali MaaS-suunnannäyttäjä, Möttö arvioi.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Pekka Möttö
[email protected]
P. 0449742477

Share this Post